Strandkanten

STRANDKANTEN, SÆBY


AREAL

290 m2 bolig, + kælder, + carport, + overdækket areal


ARBEJDSOMRÅDE

Skitsering, projektering, interiør, myndighedsprojekt, udbud, fagtilsyn


BYGGEPERIODE

2013




PROJEKTBESKRIVELSE:


BEACH HOUSE

- Tidligere projekt fra Morell Arkitektur.Aps


STEDET


At bygge ved vandet er noget helt særligt. Vandet, stranden og klitlandskabet skaber en unik atmosfærer der er ikke findes magen til andre steder. Strandkanten 66 er beliggende ved Sæby Strand, midt i det nordjyske klitlandskab, i første række med udsigt over Kattegat, en beliggenhed helt i særklasse. Med afsæt i denne unikke beliggenhed former vi vores hus Beach House.


KONCEPTET


Inspirationen til Beach House kommer fra de historiske badehuse i Blokhus og Løkken området, der ligger som små, hvide, svævende monoliter på stranden. De små bygninger fremstår som små fine skulpturer i landskabet, der ligger side om side og skaber en flot kontrast mellem landskab og bygning.


Med inspiration fra badehusene placerer vi Beach House på klitlandskabet i Sæby. Ligesom badehusene i Blokhus løfter vi bygningen fra terrænet på en tilbagetrukket sokkel der gør at huset ”svæver”, så det unikke landskab berøres mindst muligt. Formen på huset er enkel og ren, så huset bliver som en skulptur i landskabet. Mod Nord/øst synes formen på huset meget lukket, med kun få åbninger, så indkig fra naboer og den tæt beliggende campingplads mindskes mest muligt. Mod syd/vest åbner formen sig op i en s-form mod vandet og udsigten, så der er mest mulig udsigt til vandet.  Huset har store udhæng både på stueetagen og 1.salen. I stueetagen er udhænget lukket, så der er mulighed for udeophold under et overdækket tag, hvorimod tagskiven på 1.salen er perforeret med store trekantede udskæringer, der tillader sollyset at skinne ned på terrassen. Enkelte af disse udskæringer er helt lukkede, så der ligeledes er mulighed for udeophold under et lukket tag. De trekantede former i tagskiven er inspireret af det maritime miljø ved vandet, med referencer til sejlene på de mange sejlbåde der sejer forbi huset hver dag, derfor opstår formerne på trekanterne.


Konceptet for planløsningen på huset er en lukket kerne mod Nord/øst, hvor alle de sekundærer funktioner i huset er placeret, såsom badeværelser, depoter og bryggers og et åbent areal mod syd/vest, hvor køkken, opholdsrum og værelser er placeret med udsigt til stranden og vandet.


HUSETS DISPONERING


Fra vejen kører man direkte ind i den hvide svævende bygning og ind i carporten, som er placeret i den nordlige ende af huset. Fra carporten fører to lifte bilerne ned i kælderen, hvor der er plads til parkering af 6 biler i et stort showroom. I kælderniveauet er bryggerset placeret samt et stort depot til opbevaring. I den modsatte ende af kælderen findes et stort Play Room indeholdende biograf, barområde samt en aktivitetszone.


Fra kælderen fører en skulpturel trappe, der går igennem alle etager, op på stueetagen. I stueetagen findes køkkenet med facade ud mod stranden, hvor man har den fulde panoramaudsigt ud over Kattegat. Om sommeren kan facaden til køkkenet åbnes helt op, så der er fri passage til terrassen udenfor, så inde og udearealet smelter sammen. Fra køkkenet er der ligeledes udsyn til husets hjerte, et udendørs atrium, der virker som en lysskakt op igennem alle etagerne i huset og som giver lys til kælderen gennem nogle smalle vinduespartier i belægningen i gården.


I den sydlige ende af stueetagen er et værelse samt et kontor. I forlængelse af værelserne er der et toilet og bad.


I den nordlige ende af huset, hvor køkkenet er placeret er der et stort grovkøkken. Fra grovkøkkenet er der udgang til carporten, så det er let at komme ind i huset med dagligvarer.


På 1. salen findes et Master Bedroom samt Master Bath, der har udsigt til havet og udgang til den store terrasse på 1.salen. I den anden ende af etagen ligger opholdsstuen, med pejseområde samt tv zone, ligeledes med udgang til terrassen.


Fra terrassen på 1. salen er der en fantastisk udsigt til havet og stranden, i den nordlige ende af terrassen er der et stort areal til udeophold, hvor man om sommeren kan nyde sin aftensmad eller en stille drink mens man nyder solnedgangen.


GRUNDEN


Grunden er en naturgrund og derfor ønsker vi at bevare karakteren af dette mest muligt, ved at arbejde med en enkelt haveplan med få, men stærke elementer. For og bag huset placerer vi nogle ”Bølgebryderer” i forskellige længder. Bølgebryderne er små lave mure der visuelt holder forbipasserende på behørig afstand fra huset, idet en offentlig sti passerer tæt forbi grunden. På forskellige steder på bølgebryderne er der placeret nogle lanterner, der lyser grunden op om aftenen. Lanterne er inspireret af bøjerne i vandet.


Indkørslen er belagt med store betonfliser i skrå formater, der formmæssigt taler sammen med arkitekturen på bygningen. Ligeledes er stien op mod hovedindgangen belagt med beton fliser i samme format som i indkørslen. På resten af grunden lader vi naturen vokse vildt, så man føler at man bor i landskabet og at landskabet på grunden og på stranden smelter sammen.


MATERIALER


Farvespillet i huset er afholdt i neutrale afdæmpede farver. En hvidpudset facade udgør husets yderfacade og en glittet betonmur er sokkel på huset. Alle vinduesprofiler er lyse mod syd/vest, hvorimod de er mørke mod nord/øst. Partier i facaden mod Nord/øst er beklædt med patineret kobber, der skaber en flot kontrast til den hvidpudsede facade, det er i disse partier at de mørke vinduesrammer er placeret, så de går i et med denne del af facaden. Enkelte dele af facaden i kobber er udført som lameller, hvor et gående glasparti ligger bagved, så disse partier kan åbnes op.



KUNDEUDTALELSE


 

"Jeg ønskede et husdesign som var "vildere" og virkelig kunne være en skulptur lige så meget som et praktisk mesterværk. Derfor hørte jeg fra alle jeg snakkede med at der kun er én arkitekt i Danmark der kunne løse denne opgave, nemlig Michael Morell. Og sikke et resultat!!

Jacob Risgaard, Sæby. - 2013

MORELL ARCHITECTURE | MO.APS  | ALGADE 46D, 9300 SÆBY - DENMARK  |  TLF +45 20 40 43 80

  Copyright © All Rights Reserved